носия
носия
Млади момичета, нагиздени в национални носии, показва габровският фотограф Радослав Първанов в уникалния си проект „Аз съм Българка!“. Тази вечер авторът гостува с творбите си в Историческия музей в град Батак по повод Еньовден и 143-годишнината от гибелта на светите баташки мъченици. Откриването на изложбата е от 17,00 часа.

На Еньовден всяка билка добива целебна сила и всяко гадание се сбъдва

Настоящият проект е естествено продължение на първото издание на експозицията, представена при голям успех през 2016-2018 година в различни български градове, както и сред сънародниците ни в Милано.

Исторически музей-Батак

Идеята на младия човек да разкаже за България по един свой различен и оригинален начин печели наградата „Събитие на годината в областта на културата в Габрово за 2017 година“.

Моделите и сега са одухотворени български момичета с отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор. Облекли старинни носии, те са заснети на фона на знакови родни исторически, културни или природни забележителности.

Традициите оживяват за Еньовден на Авренска поляна

Продължението е с 22 девойки, заснети на 65 знакови места в България: Батак, Боженци, Плевен, Дяволския мост и Картал кая в Родопите, розовите и лавандуловите полета на Карлово, Асенова крепост, Широка лъка, Седемте рилски езера и други.

Представителната изложба включва 30 снимки. Създаден е и филм, пренасящ зрителите на мястото и във времето, когато са правени фотосите, и озвучен с авторска музика на Иван Петков - DJ 89, нашумял със сполучливите си творби, съчетаващи електронна музика и етно мотиви.

Мелодията „Аз съм Българка!“ може да бъде чута единствено във филма. Експозицията ще остане в Батак до 31 август, след което ще гостува в Балчик, Народното събрание и Трявна.