паметникът Альоша
паметникът Альоша / netinfo
По повод обругаването на паметника на „Альоша” в Пловдив на 10 ноември, който бе изрисуван със свастики и антисемитски лозунги, Организацията на евреите "Шалом" излезе с официална декларация.
 
Ето пълният ѝ текст:

В последно време ставаме свидетели на процеси, които въвличат еврейската общност на България в тълкуване на станали по време на Втората Световна война събития. Определени сили правят  внушения. Злонамерено се драска варварски по паметници и с квалификации се обиждат групи от хора.

В петък това продължи, този път в Пловдив. Бе посегнато на Паметника Альоша. Свастиките и нацистките символи бяха съпроводени от обиди към еврейската общност. Нас, представителите на българската, в частност на   пловдивската еврейска общност, това ни наскърби и обиди. За съжаление, това отекна и в еврейски организации по света. Бе погазена паметта на 6 млн. наши сънародници, братя и сестри, загинали в лагерите на смъртта по времето на Холокоста. Категорично протестираме против този вандалски акт. Заставаме зад пловдивската общественост, която осъди това действие. Всички знаем, че всеки опит  за разпространяване на омраза, ксенофобия и антисемитизъм се преследва от българските закони и вярваме, че съответните  органи ще издирят нарушителите. 

Искаме да напомним, че българските евреи са част от българското общество. Нашите деди са живели тук от столетия и са взели участие във всички борби в името на България. Участници са през годините в  развитието на българската държава, в изграждането на нейната база и надстройка. Преди 75 години българския народ , Православната църква, интелигенцията спасиха от неминуема смърт своите еврейски сънародници и написаха една светла страница в историята на 20 век , която евреите по света никога няма да забравят.

Нашият хилядолетен и красив град не познава  омразата между отделните етнически общности. Продължаваме да живеем заедно и приятелски, давайки пример на други общества по света в името на един справедлив свят!