/ Апелативен съд - Пловдив
Екстрадират в Германия българин, работил в колцентър в София за търговска платформа, извършил измами на стойност 1 700 000 евро. Той е причинил щети на 40 души, правейки неверни твърдения по телефон и електронна поща. Пловдивският апелативен съд потвърди решението за предаването му на съдебните власти във Федерална република Германия. Това съобщиха от обвинението.

Срещу него е издадена европейска заповед за арест от Районния съд в Бамберг. Според посоченото в заповедта от месец април 2020 г. до месец юли 2021 г. той е извършил деянието, като е подвеждал клиенти в Лайпциг, Берлин и други населени места в Германия да инвестират големи суми в различни финансови инструменти. Депозираните клиентски средства незабавно били разпределяни в сложна мрежа за пране на пари, разположена в цяла Европа.

Поради това апелативните съдии не приеха твърденията, направени в протеста на Окръжна прокуратура – Стара Загора и жалбата на исканото лице, че в европейската заповед за арест не е описано точно обвинението, повдигнато срещу него и следва да се откаже изпълнението й. Прокурорът от Апелативна прокуратура – Пловдив заяви, че не поддържа протеста, а решението на Окръжния съд в Стара Загора, за предаване на лицето, следва да се потвърди.

От властите в Германия са получени писмени гаранции, че след изслушването му, ще бъде върнат в България на наш граничен пункт, за изтърпяване на наложеното наказание, ако бъде признат за виновен.

Съдът прие, че макар дейността да е частично осъществена на територията на страната ни, във ФРГ вече е образувано и се води разследване за престъпления срещу немски граждани, които са довършени в Германия. В заповедта изрично е посочено, че измамите са осъществявани, посредством отдалечен достъп между извършителя и пострадалите, които са изключително и само граждани на Германия, в която държава са настъпили и вредите за тях.

Обвиняемият е задържан за постоянно в ареста, до приключване процедурата му по предаване. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Това е втори български гражданин, който Апелативен съд – Пловдив предава въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Районен съд Бамберг с идентично обвинение. През октомври миналата година на германските съдебни власти беше предаден И. Т. И по този случай магистратите приеха, че в България не е образувано наказателно производство спрямо исканото лице и следва да се отдаде приоритет на наказателната юрисдикция на издаваща заповедта държава - Германия.