Държавата трябва да възстановява надвзет акциз за вносни стари коли?
Държавата трябва да възстановява надвзет акциз за вносни стари коли? / dariknews.bg
Държавата трябва да възстанови надплатени акцизи за вносни стари коли?
29867
Държавата трябва да възстанови надплатени акцизи за вносни стари коли?
  • Държавата трябва да възстанови надплатени акцизи за вносни стари коли?

Държавата има позитивно задължение да възстанови част от акциза, който са плащали вносителите на стари автомобили, равняваща се на разликата, между това, което те са платили, и това, което биха платили, ако внасят автомобила като нов. Това съобщи за Дарик председателат на УС на Асоциацията за европейска интеграция и правата на човека адвокат Михаил Екимджиев по повод решение на Европейския съд от 3-ти юни. Делото разглежда казуса с 30-годишния пловдивски студент Петър Калинчев, който е платил двойно повече мито - 4 900 лева за старо БМВ, внесено от Франция, докато е трябвало да внесе само 2 400 лева.

Вносните леки коли с надвзет акциз са близо 18 000. За тях държавата ще трябва да върне на гражданите 120 милиона лева. Тя неоснователно е събирала по-високи мита за коли втора употреба, внесени от държави в ЕС през последните три години. Всеки, който е внесъл мощна кола втора употреба от страна в Европейския съюз между 2007 и 2009 г., може да поиска да му се възстанови част от платения акциз.

Как по точно може да стане това и какви ще са последствията за държавата, чуйте от коментара на адвокат Михаил Екимджиев в прикачения звуков файл.