/ БГНЕС
В два последователни дни Военновъздушните сили отбелязват тържествено годишнините от въвеждането на въоръжение на самолет МиГ-29 и вертолети Ми-24 и Бел 206.

Български и гръцки летци участват в съвместно учение

Днес авиобаза Граф Игнатиево посреща поколения летци-пилоти, инженери и авиационни специалисти, свързани с усвояването и експлоатацията на МиГ-29 във ВВС по повод 30 години от приемането на самолета на въоръжение в Българската армия.
 
Официални гости на празника са министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и други.
 
Двудневни тържества на авиобаза Граф Игнатиево
Дарик Пловдив


По повод годишнината в 11.30 часа ще бъде валидирана пощенска марка в блок, след което ще се състои премиерата на филм, посветен на историята на самолета.
 
Летци от Графа провеждат бойни стрелби на полигона край Шабла

От 16.00 часа във Военния клуб в Пловдив ще бъдат отбелязани още две значими за военната авиация годишнини – 40 години от приемането на вертолет Ми-24 и 20 години от приемането на вертолет Бел 206 на въоръжение във Военновъздушните сили на България.
 
Утре на територията на авиобаза Граф Игнатиево ще се проведе открит летателен ден. Любителите на авиацията ще могат да разгледат наземната експозиция на авиационна и специална техника. За тях военните пилоти и авиоспециалисти са подготвили богата летателна програма.