затвор
затвор / netinfo
Осъден на доживотен затвор за убийството на семейство възрастни хора от Велинград поиска от Окръжния съд в Пазарджик по-леко наказание с мотива, че зад решетките е получил диабет и е на инсулин. Делото, образувано по молба на велинградчанина Борис Трайков Етрополски, приключи още на първото си заседание с отказ.

И прокурор Димитрия Ганчева, и началникът на затвора Веселин Коцев, и адвокатът на Етрополски Христо Стоименов бяха единодушни, че молбата е недопустима. За да бъде заменена доживотна присъда с по-лека, е задължително да са изтекли поне 20 години от началото на наказанието, а Борис е излежал едва 16 години и половина.

Мъжът е осъден през 2002 г. за двойното убийство на семейство възрастни хора – Ангел и Надежда Босневи от Велинград. Освен затвор до края на дните си 22-годишният тогава Борис е трябвало да плати 16 000 лева кръвнина на близките на жертвите си.

Делото е гледано от петчленен състав на Пазарджишкия окръжен съд с председател Георги Веселинов. Разпитани са 11 свидетели. Представени са доказателства, че убийството, извършено по особено жесток начин, е било предварително планирано и подготвено.

Двамата съпрузи - 52-годишната Надежда и 58-годишният Ангел, са умъртвени в дома си в кв. „Асфалтова база“ след полунощ на 5 декември 2001 г. Дотогава те са известни на съгражданите си като почтени и трудолюбиви търговци, помагали на целия квартал, включително и на Борис, който е техен съсед.

Той е арестуван още на следващия ден. Разследването е водено от велинградски криминалисти и техни колеги от отдел „Тежки престъпления“ към Областната дирекция на МВР в Пазарджик.

Според представените в процеса доказателства, Етрополски е подхвърлил на кучето, пазещо двора на Босневи, кайма с отрова. Проникнал е в къщата им, след което е убил с дървена дръжка на брадва първо Ангел, а после - и Надежда. Телата им са намерени на следващия ден от дъщеря им. Установено е, че от дома им липсват около 15 000 лева.

Основното доказателство е намерена в двора на жертвите част от обувка, иззета по-късно от дома на Борис. Открити са също 4393 лева, за които той не могъл да обясни откъде е взел. Открита е и самата дръжка със следи от кръв, както и напоени с кръв дрехи. Според изнесена тогава информация от полицията, съпругът е измъчван, преди да бъде умъртвен.

След престъплението, извършено с нечовешка жестокост, квартал „Асфалтова база“ поиска линч за 22-годишния тогава Етрополски.