Дребният бизнес се качва на борсата по облекчена процедура
Дребният бизнес се качва на борсата по облекчена процедура / Sofia Photo Agency
Специален сегмент за малки и средни предприятия планира да създаде Българска фондова борса /БФБ/ , съобщи нейният изпълнителен директор Бистра Илкова в Пловдив на третата регионална кръгла маса “Борсата и бизнесът – партньори в ЕС”. Тя не се ангажира със срокове, но подчерта, че ще се бори за технологични и други облекчения за дребните предприемачи, които искат да се финансират по този начин. На борсата ще имат шанс и стартиращи фирми без история, но с иновативни проекти, подчерта Илкова. Тя предупреди бизнесмените, че не трябва да разчитат само на еврофондовете, защото там процедурите са дълги и сложни.

Няма европейска директива, която да ни задължава да въведем данък капиталова печалба върху сделките, казаха от ръководството на борсата. Бих се борила срещу това, защото ще се отрази отрицателно на капиталовия пазар, каза Илкова и припомни, че инвестиционната общност в Европа преди месеци остро реагира на идеята за такъв данък.

БФБ ще подкрепи намеренията на Асоциацията на пенсионните фондове те да купуват дълги емисии общински облигации със срокове на връщане 10-20 години. Това ще е полезно и за фондовете, които са акумулирали доста средства, и за общините, които се нуждаят от пари за финансиране на инфраструктурни проекти, подчерта Бистра Илкова.