/ Деян Герговски
Целта е да се обостри вниманието на шофьорите, както и на пешеходците в натоварени часове
"До всяка пешеходна пътека по главния булевард „България“, както в районите на училищата в Смолян, ще има полицаи за първия учебен ден". Това съобщи на брифинг, шефът на полицията в Смолян главен комисар Николай Димов.

Продължава кампанията „Безопасно лято“, полицаи ще раздават брошури в Хасково

Целта е да се обостри вниманието на шофьорите, както и на пешеходците в натоварени часове,
преди започване на учебния ден и след приключването му.
 
Същевременно стартират и две акции, като едната е „Да пазим децата на пътя“, както и масов контрол на водачите на моторни превозни средства, за използване на мобилни телефони по-време на движение. Забелязана е тенденция, последното нарушение да добива все по-големи размери и то да е предпоставка за пътно транспортни произшествие.  

КАТ с акция "Пазете децата на пътя" в Димитровград (СНИМКИ)

Всички водачи са длъжни да използват устройствата „свободни ръце“, ако желаят да разговарят по време на движение. Акцент в работата на пътните полицаи през  настоящите дни ще са и пешеходците. Ще бъдат наблюдавани за неправилно пресичане, като отново на нарушителите ще бъдат съставяни глоби на място.  
 

„Ще следим стриктно за спазване на забраната за разговаряне по телефоните, като нарушителите ще бъдат санкционирани. Това е сериозен проблем, който застрашава живота и здравето не само на водача, а и на останалите участници в пътното движение“, коментира главен комисар Димов.

Безопасност за деца и възрастни през ваканцията

Същевременно стана ясно, че полицията в Смолян също се е заела с пресичането на гонки с автомобили, като има установени участници в такива и съответно санкционирани.

Глобени са двама млади шофьори, с автомобили „БМВ“ и „Мерцедес“, като водачите  са хващани два пъти в нерегламентирани състезания, в рамките на града.