артилерия Асеновград
артилерия Асеновград / netinfo
21 новоназначени войници в Четвърти артилерийски полк в Асеновград положиха военна клетва на тържество по повод Деня на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия, което се проведе във военното формирование.

Военнослужещите отбелязаха 105-ата годишнина от овладяването на Одринската крепост и 90-ата годишнина от създаването на военното формирование от състава на Сухопътните войски. В знак на признателност те поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 1-во и 3-то Планинско отделение на 3-ти Планински артилерийски полк.

Командирът на Четвърти артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители. На ритуала присъстваха представители на местната общинска власт и на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. 

Днес, 14 март, тържествата по повод Деня на Ракетните войски и Артилерията  продължиха на площад „Академик Николай Хайтов” в гр. Асеновград с изпълнение на военни маршове от Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили. 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов прие строя на полка. В тържествения ритуал участва и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. 

За проявен висок професионализъм и по повод празника със заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов бяха отличени военнослужещи от Четвърти артилерийски полк. Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов връчи награден знак „За вярна служба под знамената“ - трета степен на командира на полка полковник Лъчезар Мишев, отличен със заповед на министъра на отбраната. 

Ценя високо професионализма, усърдието и усилията, които полагате, за да бъдете резултатни – и в учебните зали, и на полигоните“, посочи в обръщението си към военнослужещите и цивилните служители от военното формирование генерал-лейтенант Пламен Атанасов. Личният състав на полка беше поздравен и от бригаден генерал Валери Цолов, който подчерта усилията, труда и високия професионализъм, проявявани от артилеристите в ежедневната дейност и по време на бойните  стрелби. Той изказа благодарност и на първостроителите - артилеристите-ветерани, които проправят пътя на следващите поколения. 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай  и свещеници от Пловдивската Света митрополия отслужиха празничен молебен за здраве на личния състав.

На 11 март 1913 г., по време на боевете от Балканската война, започва артилерийската подготовка на атаката, предшестваща щурма на Одринската крепост. 36 часа по-късно Одрин е превзет, като основна заслуга за това има българската артилерия. Със заповед на министъра на отбраната на Република България от 7 май 1992 г., 11 март е определен за Ден на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и празник на Четвърти артилерийски полк. За първи път празникът се чества през 1993 г., а от 2001 г. гарнизон Асеновград и Четвърти артилерийски полк са негови домакини.