Дадоха зелена светлина за туберкулозното отделение в УМБАЛ
Дадоха зелена светлина за туберкулозното отделение в УМБАЛ / © снимка: БГНЕС, архив
Розалин Петков за отделението в УМБАЛ
73615
Розалин Петков за отделението в УМБАЛ
Гиньо Матев за Белодробна болница
  • Розалин Петков за отделението в УМБАЛ
  • Гиньо Матев за Белодробна болница

УМБАЛ „Св. Георги“ е получила разрешение от Министерството на здравеопазването за дейността на  Отделението по фтизиатрия. Това заяви за Дарик радио ресорният зам.-кмет Розалин Петков.

По думите лечението на пациентите там може да започне едва към края на годината, защото все още не е закупен рентген. Към днешна дата липсва и договор с Министерството на здравеопазването за използване на лабораторията в отделението.

Паралелно с новото отделение в УМБАЛ, болните от туберкулоза ще продължават да се лекуват и в Белодробната болница.

По думите на здравният министър Таня Андреева, държавата няма амбицията да променя собствеността на Белодробна болница от общинска в държавна.

„Аз съм твърдо за откриване на новото отделение в УМБАЛ, а открие ли се, подкрепям идеята за закриването на Белодробна болница“, заяви за Дарик, независимият общински съветник и член на гражданския съвет на Реформаторския блок, Гиньо Матев.

От 2003 година насам Общината налива милиони в Белодробна болница, за да поддържа лечението на туберкулозно болните. Не е нормално в болницата да се лекуват хора от цяла Южна България, а единствено пловдивските данъкоплатци да плащат за тяхното лечение, категоричен бе Матев.

Лечебното заведение поддържа дейността си, изплащат се редовно заплатите към служителите и няма основание да се говори по темата. Това коментира за Дарик управителят на болницата, д-р  Веселин Давчев.