Църквата почита Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов
Църквата почита Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов / Дарик архив

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите.

Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време.

Момичетата не издържат на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На масата се слага прясна питка и грозде.

Имен ден имат: София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо.

17 септември е и Денят на София.

Пред храма „Свето Преображение Господне” в пловдивския район „Тракия” след свещената литургия, ще бъде раздаден 300 порции курбан за здраве и благоденствие за жителите на района.

Инициативата на кмета на „Тракия” Костадин Димитров, вече се превърна в традиция. Тя се осъществява с помощта на доброжелателни дарители, работещи на територията на района.

Църквата почита Светите мъченици София Вяра Надежда и Любов
netinfo
В 18.30 ч. пък във фоайето на първия етаж на НБ „Иван Вазов“– Пловдив ще се открие детска изложба „Вяра, Надежда и Любов – децата на Пловдив“. Тя представя основно техниките декупаж и квилинг, както и рисунки.

Изложбата е дело на младите таланти от Центъра за професионално обучение „Знание и реализация“, съвместно с преподавателите от клуб „Магиза“.