/ iStock/Getty Images
Общинската МБАЛ "Свети Мина" отново отваря COVID отделението си за прием на пациенти, съобщиха от Общината.

209 нови случаи на COVID-19 в Пловдивско

Седмица по-рано, с решението на Областния кризисен щаб другата общинска болница - "Свети Пантелеймон" възстанови отделението си за болни от коронавирусна инфекция, а "Свети Мина" бе оставена в резерв.

Новото COVID отделение ще разполага с 22 легла, напълно оборудвани за пациенти с лека и средна форма на заболяване от делта-варианта на вируса. До всяко легло има извод на новата кислородна инсталация в болницата, която достига до общо 123 легла.

На фона на четвъртата COVID вълна - недостиг и на медици в Спешна помощ в Пловдив

"Важно е да уточним, че този път ще продължим и останалата си досегашна дейност и ще приемаме пациенти с други заболявания, които ще бъдат насочвани към другите отделения на болницата, които са чисти от коронавирус", уточнява управителят на МБАЛ "Свети Мина" проф. Петър Петров.

Според него болницата разполага с достатъчно консумативи и медикаменти на този етап и няма притеснения за материалното обезпечаване на лечебното заведение.

Пловдив вече е в „червената зона“

"Имаме и добри специалисти, които вече натрупаха опит в лечението на коронавирусната инфекция и съм сигурен, че на този етап болницата ще се справи", коментира проф. Петров.

Той допълва, че пост-ковид центърът също не е преставал да работи.