/ iStock/Getty Images
300 нови легла за заразени ще бъдат разкрити в лечебните заведения, предстои и затягане на мерките
258 са новодиагностицираните случаи на COVID-19 на територията на Пловдивска област за изминалото денонощие. Сред тях са медицинска сестра и санитар от областния град.

В болница се лекуват 47 пациенти, а на домашно лечение са поставени 221 души, сочи справката от РЗИ – Пловдив. Починали са 6 души, вследствие на COVID-19, като петимата са с придружаващи заболявания.

14-дневната заболеваемост е 252,0 на 100 000.

Хоспитализираните пациенти към днешна дата са 322 като 289 от тях са на терапевтично лечение, 33 – на интензивно, 17 са интубирани.

312 нови случаи на коронавирус в Пловдивско през почивните дни

През изминалото денонощие от Центъра за Спешна медицинска помощ са отговорили на 234 повиквания. От тях 37 са свързани с COVID-19. Към момента активните случаи на болестта в област Пловдив са 1721. На домашно лечение са 1399 души. Под карантина са поставени 2770 души.

Според Националната информационна система случаите на инфекцията в областта от началото на епидемията са общо 39 227, оздравелите са 35 389, починалите - 2117.

"300 нови легла за пациенти с COVID-19 ще бъдат разкрити в лечебните заведения на територията на Пловдив и областта:", съобщи след заседанието на Областния кризисен щаб областният управител Ангел Стоев.

В момента има 515 легла, от които 157 са свободни, а с новоразкритите легла броят им ще стане общо 800. Разкриването ще се прави поетапно. Това реши на заседание Областният кризисен щаб.

Учебна година в пандемия: МОН реши при какви мерки ще отворят училищата (ВИДЕО)

Областният управител Ангел Стоев каза, че ще издаде заповед, с която се забранява провеждането на събори по селата. Предстои да обсъди с община Пловдив кои събития ще се провеждат в присъствието на публика и на кои няма да се допускат зрители.

Едно от найголемите мероприятия е 6 септември - Ден на Съединението и празник на град Пловдив. Моловете засега продължават да работят в пълния си обем при спазване на утвърдените мерки.

Ако нивото на заболеваемост продължи да нараства, от 1 септември моловете може да бъдат затворени, каза Стоев. Засега няма да се въвеждат нови ограничения за заведенията в Пловдивска област.

Спортните и масовите събития ще продължат да се провеждат при спазване на мерките за "оранжевата зона", въпреки че сме в "червената". "Темпът на нарастване на хоспитализиране като брой е висок, но е под 20%, т.е. от 5 човека с ковид само един влиза в болница. Лекарите ме увериха, че заболяването протича значително по-леко от миналата година, което се дължи на ваксинирането.

Изоставаме от Европа, но в страната Пловдивска област е сред първите по ваксиниране", коментира областният управител. В Районния център по трансфузионна хематология в момента има над 380 единици кръвна плазма и директорът д-р Соня Джевизова е уверила Ангел Стоев, че количеството е напълно достатъчно на този етап.

Кунчев на посещение в „червената зона“: Ще затягат ли мерките по места

Кръвната плазма е дарена от доброволци, изкарали коронавируса като жест на благодарност. "Очаква се пик на четвъртата вълна в края на септември - началото на октомври. Тогава болниците ще изпитат нужда от персонал, ще отправим апел към хората, които вече са изкарали ковид да се включат", каза още Стоев. "До 1 септември във всички болници трябва да бъдат разкрити COVID легла", допълни зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров.

В петте ДКЦ-а в Пловдив и в Раковски има ковид зони, които активно ще участват в процеса на лечение на пациентите, които не са тежко болни. Хората ще могат там да си направят необходимите изследвания, включително и рентгенови снимки, без направление от личния лекар. Здравните власти смятат, че във всички общински градове трябва да има такива COVID зони. 
Информационна агенция Фокус