/ iStock/Getty Images
Починали са четирима души
За периода 20-23 август на територията на Пловдивска област са регистрирани 312 новодиагностицирани случаи на COVID-19, според Единния информационен портал, съобщиха от Областна администрация,

Масирани проверки за носенето на маски започват в Пловдив

В болница се лекуват 57, а на домашно лечение са 256 човека, сочи справката от РЗИ. 14-дневната заболеваемост е 227,9 на 100 000 Хоспитализираните пациенти към днешна дата са 277 като 245 от тях са на терапевтично лечение, 32 - на интензивно, 18 са интубирани.

Сред новодиагностицираните няма медицински персонал. Починали са четирима души, вследствие на COVID-19, всички с придружаващи заболявания. Сред тях е и мъж на 28 години от Стамболийски.

През изминалото денонощие от Центъра за Спешна медицинска помощ са се отзовали на 238 повиквания. От тях 28 са свързани с COVID-19. Хоспитализирани в Пловдив са 10 човека, а в областта - 4. На домашно лечение са оставени 14.

Към момента активните случаи на болестта в област Пловдив са 1489. На домашно лечение са 1212 души. Под карантина са поставени 2638 души. Според Националната информационна система случаите на инфекцията в областта от началото на епидемията са общо 38 969, оздравелите са 35 378, починалите - 2102.

Новите случаи на коронавирус в Пловдивско са 168

Броят на официално обявените случаи в Единния информационен портал и регистрираните случаи за Пловдивска област в информационната система за COVID-19 не винаги е еднакъв, поради пренасочване на лица от други области.

Например: лице, диагностицирано на 13.08.2021 г. в София, при епидемиологичното проучване посочва постоянен адрес в област Пловдив и случаят се отчита към РЗИ-Пловдив и обратно.

В ежедневната справка се посочва броя на починалите с COVID-19, а в общия брой починали се регистрират и тези починали по други причини, но с положителен резултат за COVID-19. 

Трета игла: Все повече страни започват да слагат бустерни дози на ваксините срещу COVID-19


Областният управител отправи апел за прилагането на санитарно-хигиенните мерки във връзка с усложняването на епидемичната обстановка. Почистващите продукти, използвани рутинно, е необходимо да бъдат заменени с дезинфектанти.

Избраният дезинфектант за ползване, трябва да е разрешен от Министерството на здравеопазването. Това лесно може да се провери в интернет страницата на министерството, където се поддържа Регистър на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара.

Дезинфектантът трябва да бъде ефективен по отношение на вируса, т.е. той трябва да има вирусоцидно действие или частично вирусоцидно действие. Препоръчително е да се избере дезинфектант, постигащ ефективност при пократко време на въздействие - до 15 минути.

84 нови случая на Делта варианта на COVID-19 са регистрирани у нас (ГРАФИКА)

За всеки обект се определят критичните точки, които подлежат на дезинфекция. Такива са всички повърхности, свързани с голям трафик на хора, както и често докосвани повърхности - подове, бюра, дръжки на врати, прозорци, ключове за осветление, бутони на асансьори, банкомати, парапети, фитнес уреди, гишета за обслужване, стационарни телефони и апарати, сензорни екрани, тоалетни чинии, мивки, кранове и други.

Критичните точки подлежат на ежедневна дезинфекция. Препоръчва се използването и на новите нанотехнологични продукти, с които могат да се обработват и големи помещения и площи. Те имат дълготрайно действие срещу вируса, но също трябва да бъдат със съответния сертификат. 
Агенция "Фокус"