Ако гледаме тенденциите, почти сигурно е, че учебната година трябва да започне дистанционно. Това заяви в студиото на NOVA зам.-председателят на Комисията по здравеопазваане към Народното събрание д-р Александър Симидчиев.

"Предложих в следващия бюджет да има отделени пари, за да се направи кампания както трябва – с изработване на въздействащи послания. За тази вълна тази кампания няма да даде ефект. Въпросът е, че ако не направим нищо, след тази вълна, ще има и нова. Вижда се, че сега сме в една-трета от предходната втора вълна, която беше най-висока", посочи пулмологът.

Д-р Миндов: Притеснително при новата вълна е, че Делта вариантът засяга деца

"Ако продължаваме да не правим ефективни мерки спрямо разпространието, ни очакват още пикове на заразата. Нивото на колективната имунна защита е много ниско и не е в състояние да ни предпази. Ние продължаваме да не прилагаме ефективно мерките срещу разпространението на вируса. Нямаме реална и действаща ваксинационна кампания”, заяви той.

Той е предложил на депутатите да бъдат отделени специални средства за провеждането на разяснителна кампания относно ваксините. „Имаме нужда от конкретни, информативни и въздействащи послания спрямо възраженията на хората”, обясни той.

384 новозаразени с COVID-19 и 8 починали през последното денонощие у нас

„Не говорим за хипотези, а за реални данни. Вече две от областите са в червената зона, а други две са много близо до нея. За съжаление, новата вълна ще дойде точно преди началото на учебната година. Ще повторим нещо, което вече знаем, защото действаме по еднакъв начин. Мерките са само на хартия, но не се реализират на практика, когато няма контрол при тяхното изпълнение”, добави д-р Симидчиев.

„Когато живеем в общност - трябва да се съобразяваме с някои неща. Ако решим да пием алкохол, ние ограничаваме правата си за каране на автомобил. Това е въпрос на личен избор. Има правила, които защитават общността ни”, каза още той.

„Израел вече далеч не е сред първенците по ваксинация. Малта е такава с 93%. Израел е на 8-9 място с около 60% покритие”, обясни специалистът.
NOVA