"Вече е късно за мерки. Те бяха две - ограничаване на контактите и ваксиниране, българинът отказа да прави и двете неща", посочи специалистът
Това, което е характерно и трябва да ни притеснява с новата вълна, е, че Делта вариантът засяга децата. Това каза пред NOVA председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Проф. Тодор Кантарджиев посочи кои са по-различните симптоми на Делта варианта


„В Съединените щати, например, 2,4% от хоспитализациите са на деца, което е тревожно”, посочи той.

За последните 24 часа: Над 1400 нови случая на COVID-19 у нас, 19 души са починали

Според него учебната година трябва да започне дистанционно. „В България миналата година нямаше първа вълна през март, защото грипната ваканция на учениците съвпадна с коронавируса. Това ни спаси”, допълни лекарят.

Той коментира идеята за безплатните лекарства за лечение на по-леките случаи на коронавирус. „Става въпрос да се сложи ред в този хаос, който беше в извънболничното лечение. По-скоро е една домашна грижа - структурирана в един алгоритъм, в една амбулаторна процедура, включваща много неща”, допълни той.

Леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно и с безплатни лекарства

Според д-р Миндов една от основните причини за претоварването на болниците е била липсата на алгоритъм или процедура, по която лекарите да работят.

„Сега разполагаме само с един безплатен PCR тест, който можем да дадем на пациента. Нямахме диагностиката. Един пакет с изследвания - рентгенови и кръвни, са изключително важни за прогностичния процес”, уточни лекарят.

Проф. Кантарджиев: Делта вариантът е с пъти по-заразен, неваксинираните ще имат проблем

Според д-р Миндов вече е късно за мерки: „Те бяха две - ограничаване на контактите и ваксиниране. Българинът отказа да прави и двете неща. Сега ще се готвим за болнично и извънболнично лечение”, заключи председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.