Делта вариантът е над 2 пъти по-заразен и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на SARS-CoV-2. Това информират от Министерството на здравеопазването на страницата си във Facebook.

Някои изследвания предполагат, че при неваксинираните хора Делта вариантът може да доведе до по-тежко протичане на заболяването, в сравнение със старите варианти.

Трета игла: Все повече страни започват да слагат бустерни дози на ваксините срещу COVID-19

Две различни проучвания, от Канада и от Шотландия, показват, че пациентите с доказан Делта вариант на SARS-CoV-2 по-често стигат до хоспитализация, в сравнение с лицата, при които е установен базовият Алфа вариант на вируса.



Най-голям риск от заразяване с Делта варианта има сред неваксинираните хора. В редки случаи вируса могат да предават и напълно ваксинирани хора, при които има т.нар. ваксинален пробив.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Атланта, САЩ посочват: „Въпреки това количеството вирус, произведен при ваксинален пробив от Делта при напълно ваксинирани хора, намалява по-бързо отколкото при неваксинирани хора. Това означава, че напълно ваксинираните хора вероятно са заразни за по-кратко време“.

84 нови случая на Делта варианта на COVID-19 са регистрирани у нас (ГРАФИКА)

Одобрените и прилагани ваксини срещу COVID-19 са ефективни и срещу Делта варианта на SARS-CoV-2. Те предпазват от тежко протичане на заболяването и хоспитализация.
У нас, в периода 08 - 28 юли 2021 г., чрез метода на целогеномното секвениране, са изследвани 85 клинични проби. При всички проби са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 84 (99%) са Делта вариант и 1 е Алфа.

Пробите са взети от пациенти на 26 лечебни заведения от 18 области на страната.

От здравното министерство призовават хората да се ваксинират, за да предпазят себе си и своите близки.