/ iStock/Getty Images
Засега става дума само за някои групи хора, като пациенти с компрометирана имунна система
Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) разреши да се поставят трета доза от РНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna на хората с имуносупресия, като тези с трансплантации или със заболявания, свързани с отслабена имунна система, съобщава Си Ен Ен.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията също препоръчва допълнителната бустерна доза за хора с такива състояния.
 


Тези дози ще служат за подсилване на имунния отговор на тези пациенти, които не са създали достатъчно силен такъв при предишните две игли. Идеята е да поднови отслабващата защита или да помогне на организма да се справи с патоген, който непрекъснато еволюира и се променя.
 


Данните от компаниите производители на двете РНК ваксини – Pfizer/BioNTech и Moderna – от Фаза 1 от изследванията върху хора с третата доза показват, че има значително по-силен имунен отговор и титер на антителата срещу оригиналния вариант на COVID-19, както и срещу вариантите Делта и Бета.

Изграждането на колективен имунитет е невъзможно заради варианта Делта

Сред първите държави, които започнаха да слагат трета игла от ваксината срещу коронавируса, беше Израел. Там препоръчват третата подсилваща доза за хора над 50 години.
Австрия също ще започне да слага бустерната доза на хора с компрометирана имунна система.