Нито една от одобрените в ЕС ваксини срещу COVID-19 не съдържа животински продукти. В зависимост от това какъв вид са, освен един или повече антигени, ваксините могат да съдържат и други компоненти. Това съобщават от Министерството на здравеопазването на страницата си във Facebook.
Сред тях са:
стабилизатори: поддържат стабилността на компонентите на ваксината;
адюванти: подобряват имунната реакция на ваксината чрез усилване, ускоряване и поддържане на реакцията за по-дълго време (напр. алуминий)
помощни вещества: неактивни съставки, например вода или натриев хлорид (сол), а също и консерванти или стабилизатори, благодарение на които ваксината се запазва непроменена и активна по време на съхранението.
Делта вариантът - два пъти по-заразен и по-опасен за неваксинираните
Всички компоненти на ваксината са обект на постоянен контрол, за да се гарантира, че съдържанието им е в доказано безопасни нива. Регулаторните органи проверяват дали ползите от ваксините надвишават рисковете от настъпване на нежелани реакции.
При някои видове ваксини е възможно и наличието на незначителни количества от други вещества, използвани в производствения процес, например яйчен албумин (протеин в яйцата) или неомицин (антибиотик).
В случаите, когато такива вещества се съдържат в нива, които могат да предизвикат реакция при чувствителен или алергичен организъм, тяхното наличие е описано в информацията за ваксината, предназначена за здравните работници и пациентите. Например в листовката ще бъде указано дали има специални предпазни мерки за прилагането на ваксината при хора с определени алергии. Такъв е случаят с ваксини, съдържащи незначителни количества яйце, при хора с алергия към яйца.
Д-р Симидчиев: Учебната година трябва да започне дистанционно
И четирите налични ваксини срещу COVID-19 - на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и на Janssen - не съдържат яйца, консерванти или латекс, информират още от здравното министерство.
Сред тях са:
стабилизатори: поддържат стабилността на компонентите на ваксината;
адюванти: подобряват имунната реакция на ваксината чрез усилване, ускоряване и поддържане на реакцията за по-дълго време (напр. алуминий)
помощни вещества: неактивни съставки, например вода или натриев хлорид (сол), а също и консерванти или стабилизатори, благодарение на които ваксината се запазва непроменена и активна по време на съхранението.
Делта вариантът - два пъти по-заразен и по-опасен за неваксинираните
Всички компоненти на ваксината са обект на постоянен контрол, за да се гарантира, че съдържанието им е в доказано безопасни нива. Регулаторните органи проверяват дали ползите от ваксините надвишават рисковете от настъпване на нежелани реакции.
При някои видове ваксини е възможно и наличието на незначителни количества от други вещества, използвани в производствения процес, например яйчен албумин (протеин в яйцата) или неомицин (антибиотик).
В случаите, когато такива вещества се съдържат в нива, които могат да предизвикат реакция при чувствителен или алергичен организъм, тяхното наличие е описано в информацията за ваксината, предназначена за здравните работници и пациентите. Например в листовката ще бъде указано дали има специални предпазни мерки за прилагането на ваксината при хора с определени алергии. Такъв е случаят с ваксини, съдържащи незначителни количества яйце, при хора с алергия към яйца.
Д-р Симидчиев: Учебната година трябва да започне дистанционно
И четирите налични ваксини срещу COVID-19 - на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и на Janssen - не съдържат яйца, консерванти или латекс, информират още от здравното министерство.