Реконструкция на Мулдавския манастир
Реконструкция на Мулдавския манастир / снимки: Кирил Кирилов
Борисов
99239
Борисов
  • Борисов
Още 3 млн. лв. ще бъдат отпуснати за довършване реконструкцията на манастира „Св. Петка Мулдавска“ и прекарването на водопровод дотам. Това съобщи в светата обител премиерът Бойко Борисов. Той беше категоричен, че обликът на сградата трябва да запази старинната си автентичност, заради което ще има съгласувателни процедури с Министерството на културата.
 
Част от средствата ще бъдат и за реставриране на храма, който е в двора на манастира. Пари ще се заделят и за изграждането на водопреносна мрежа от разклона по пътя за Кърджали до светата обител, както и за асфалтиране на трикилометровата отсечка до манастира, която в момента е чакълирана.
 

Мулдавски манастир
netinfo

 
Парите ще се отпускат поетапно, обяви министър председателят. Той допълни, че ВиК проектът вече е съгласуван на всички нива. Изграждането на водопреносната мрежа ще струва около 1 млн. лв., а на кмета на община Асеновград д-р Емил Караиванов поръча да извърши отчуждителни процедури на няколко частни имота, за да бъде изграден пътят към светата обител.
 
Мулдавският манастир е с двестагодишна история. Игумен е майка Юлита. Известно за него е, че е едно от местата, в които се е укривал Апостола на свободата Васил Левски. 

Чуйте и от приложеното аудио.