/ Община Пловдив
Кметът на Пловдив Здравко Димитров и председателят на УС на "Бизнесът за Пловдив" Атанас Рогачев обсъдиха проект за създаване на общинско дружество за екологичен градски транспорт, съобщиха от Общината.

Пловдив ще подменя автобусите в градския транспорт с електробуси

Целта на бъдещето дружество е да се повиши качеството на услугата за гражданите и качеството на въздуха. Предвижда се основните инвестиции за новото дружество да се осигурят по линия на Европейския съюз и неговите програми.

Общината очаква до края на май представителството на Световната банка в България да предостави анализ за състоянието на градския транспорт в Пловдив, както и проучване на възможностите за създаване на собствено дружество.

Представителите на "Бизнеса за Пловдив" подкрепят усилията на Общината за подобряване на транспортната услуга и за създаването на общински екологичен транспорт. Преди две седмици сдружението оповести публичната си позиция и заяви, че това е пътят общината да може да води собствена транспортна политика, без да е зависима от частни интереси, се казва още в съобщението.

Гласуват по половин милион лева за пловдивските превозвачи и болница "Свети Мина"

На срещата е било обсъдено и бъдещето на летище "Пловдив", чиято концесия отново се отложи, след като не се появи кандидат и Министерството на транспорта е удължило приема на документи до 10 юли.

От сдружението настояват, ако и тази концесия се окаже неуспешна, Община Пловдив да предприеме необходимите действия за възстановяване на собствеността на летището.