Битка кой да плати новите боклукчийски съдове на Пловдив
Битка кой да плати новите боклукчийски съдове на Пловдив / netinfo
Между 2 600 и 3 100 нови контейнера за битова смет ще бъдат закупени до края на годината на годината, ако днес Общинският съвет одобри заделянето на 1,2 млн. лева за целта. Битката на престоящата сесия обаче ще бъде кой да плати съдовете, които ще покрият 70% от нуждите на града. Вносителят на предложението – заместник-кметът Георги Григоров, предлага контейнерите да се купят от общината и да се предоставят за ползване на комуналните фирми, а от опозицията настояват разходът да е за сметка на общинската комунална фирма “Чистота”, която от миналата година изпълнява 3-годишен договор за обществена поръчка за сметосъбране и сметоизвозване.

9000 от сега използваните в Пловдив 11000 боклукчийски кофи и контейнери са собственост на доскорошния концесионер по сметосъбирането “Еко Глобал”, но са запорирани от съдебен изпълнител в полза на кредитор на фирмата, която до миналата година чистеше града.

Парите за нови съдове, собственост на общината, са от резерва за строежа на инсенератора. Те няма да напомпат план-сметката на града за чистота, тъй като вече са заложени в нея, но по друго перо, обясни заместник-кметът Георги Григоров.

От левицата обаче ще внесат алтернативно проекто-решение - общината да отпусне безлихвен заем от 1,2 млн. лева на собствената си фирма „Чистота” за закупуване на контейнери, вместо сама да ги придобива. Според БСП, ако боклукчийските кофи бъдат заприходени като актив на комуналната фирма, това ще й даде голямо предимство пред други кандидати при следващ конкурс за възлагане почистването на града.

Според управителя на “Чистота” Радослав Кошински искането на БСП общинската фирма сама да закупи контейнерите противоречи на Закона за управление на отпадъците. В чл. 16 той регламентира, че задължението за осигуряване на съдовете за битова смет е на кметовете на общините.