Без жалби за касиране на вота в Пловдив
Без жалби за касиране на вота в Пловдив / dariknews.bg/ архив

Няма постъпила жалба в Административния съд за касирането на изборите в Пловдив до момента. Това съобщи за Дарик председателят на съда Георги Петров. До сега са постъпили 18 жалби за касиране на изборите, като само 6 от тях касаят изборния процес в Стамболийски. Обжалват се изборите за кмет в Строево и в Асеновград за Общински съвет.
Георги Петров категорично опроверга информацията, че е постъпила жалба за касиране на вота за кмет в Пловдив и че той самият я е разпределил на себе си. Определянето на докладчик става автоматично чрез компютър и няма как да се влияе на избора, уточни съдията.

Според Изборния кодекс жалбата не спира действието на решението на Общинската и на Централната избирателна комисия за обявяване на изборните резултати. Ако се стигне до касиране на вота в Пловдив, самата съдебна процедура продължава около 3 месеца. Според закона, през това време новоизбраните кмет и Общински съвет продължават да изпълняват своите задължения.

Партиите и коалициите, които участваха на изборите, имат право да подават жалби за касиране в 7-дневен срок от официалното обявяване на изборните резултати. Така във вторник окончателно ще стане ясно дали и колко жалби ще гледа Административен съд - Пловдив във връзка с резултатите от местния вот.

От ВМРО-НИЕ вече са внесли жалба за касиране на изборите в Общинската избирателна комисия (ОИК). От там в 3-дневен срок  жалбата ще бъде изпратена по компетентност в Административен съд.