Апокалипсисът с дознанието не се случи
Апокалипсисът с дознанието не се случи / netinfo
Предричаният апокалипсис с дознанието не се случи, каза в Пловдив главен комисар Валентин Петров, директор на Главна дирекция "Полиция". Той визира влезлият в сила нов Наказателно-процесуален кодекс, който прехвърли разследването на 95% от престъпленията на дознателите.

Според главен комисар Петров трябва да се върви към разследваща полиция, което означава на всички полицаи да се дадат разследващи функции. Петров подчерта, че добрата оценка за работата на дознателите идва от прокуратурата и съда и води до висок коефициент на осъждане на предадените на съд лица.

Положителна оценка за работата на пловдивската полиция за 2006 година даде заместник министърът на вътрешните работи Камен Пенков.

Въпреки отчетените високи резултати, като намаление с 30% на грабежите, спад на тежките телесни повреди с 33%, на дежбчийските кражби с 50% и на противозаконните отнемания на МПС-та с 24%, не бяха спестени критиките към работата на Икономическа полиция. Добрите резултати поставиха Пловдив на 23 място по интензитет на престъпност в страната, защото в града под тепетата на 100000 жители се падат 1155 извършени престъпления.

Подготвяната амнистия за близо 10% от затворниците в странат няма да доведе до повишаване на криминогенната обстановка, смята заместник министърът на вътрешните работи Камен Пенков.