/ BulNews
Надявам се Алея на кирилицата да остане възможно най-дълго време на бул. „Македония“ и да няма вандалски прояви, каза в ефира на Дарик радио Величка Маринова, председател на Националното сдружение за социално сътрудничество и партньорство.

Първа копка на поредната нова детска площадка в "Южен"

Тя уточни, че след монтирането на азбуката следващата седмица, тя ще се поддържа и стопанисва от кметството на район „Южен“. Инициатива се реализира от около 30 хора с увреждания и доброволци, които от няколко месеца изработват буквите на българската азбука.

Идеята се заражда във връзка с домакинството на града като Европейска столица на културата, като основното финансиране идва от фондация „Пловдив 2019“. Работилницата, в която се украсяват огромните букви, е в Куклен. Знаците са изработени от дърводелец, екипът ги грундира и боядисва. Буквите ще бъдат в жълто-оранжевата гама, с розови оттенъци.
 
Отличиха над 30 деца в конкурсите на "Южен", посветени на 3 март

Идеята за родолюбивата инициатива се ражда, след като хората са забелязали, че повечето надписи в града са на английски. С алеята на кирилицата те искат да възпитат децата в патриотичен дух.
 
Проектът разширява потенциала, социалния опит и възможностите на хората с увреждания от община Куклен. Те ще практикуват и развиват своите умения, за да изработят цветни букви за Алея на кирилицата. С тях ще украсят и освежат квартален парк в район „Южен“ за 24 май – празникът на българската просвета и култура и славянската писменост.
 
Откриване на Алея на Кирилицата в кв. „Кючук Париж“ е на 22 май от 10.00 часа в зелената зона на бул. „Македония“.