/ снимка: личен архив
В Източните Родопи има няколко големи светилищни комплекса, по които археолозите не са работили чак толкова много и те са толкова необятни, че не могат да се обходят за ден-два. Когато отида там, всеки път откривам нещо ново.

Айляк Скитник: Пловдивски композитор оставя следа в холивудски мегапродукции

Това каза в рубриката на Дарик „Айляк Скитник“ поетът, писател и краевед от Кърджали Венцислав Стайков. Той изброи светилищата край село Ночево, Харман кая край село Биволяне, удивителните скали над село Дъждовница, които са толкова мистични, че все едно попадаш в друго време, както и Ковилското светилище край Крумовград.
 
Много мистични и почти недокоснати от археолози и други „алтернативни изследователи“ са светилищата около селата Врело и Кос. Невероятни неща за разглеждане има и край селата Горна и Долна кула, разказа изследователят.
 
Берен в "Айляк скитник": Помни миналото си днес, за да имаш утре!

На въпрос колко дни ще са нужни на човек, за да улови духа и атмосферата на Източните Родопи, Венцислав Стайков каза, че и месец може да не е достатъчен. Най-често туристи идват за по три или пет дни. Напоследък идват и чужденци – германци и французи.
 
Като бях по-млад, бях айляк скитник. Сега нямам много време да обикалям цялата страна, както преди, но си останах романтичния скитник, сподели пред Дарик писателят.
 
Той е автор на 9 поетични книги и на две книги с пътеписи за Източните Родопи. Предстои излизането на още три книги с пътеписи за магнетичната планина.