/ DarikNews.bg, архив
Двама близнаци са кандидати за кметове в Баните
34-ма са регистрираните кандидати за кметските столове в общинските центрове на област Смолян за предстоящите местни избори тази есен, като досегашните кметове и на десетте общини искат пореден мандат. Това става ясно от регистрациите в общинските избирателни комисии (ОИК) по места.

В Община Баните двама братя-близнаци са кандидати съответно за кмет на община и кметство село Оряховец. Милен Белчев е кандидат за общинският център, а брат му Невен Белчев - за кметство Оряховец. И двамата са кандидати за пореден мандат и са издигнати от ГЕРБ. Общо четирима са кандидатите за кмет на Община Баните, като освен Белчев за поста ще се борят още Ферад Емин, който е представител на местна коалиция, в която влизат ДПС, „Новото време“ и Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, Севдалин Хъшинов от „БСП за България“ и Диана Фиданова от АБВ.

В Община Борино кандидатите са двама - досегашният кмет Мустафа Караахмед от ДПС и Сафет Терзиев от ГЕРБ.

В Община Девин в битка за кметския стол влизат Пламен Балталийски, представител на местна коалиция, включваща „Демократична България - Обединение“ и ПП „МИР“, както и досегашният градоначалник Красимир Даскалов от ГЕРБ и Здравко Иванов, зад който се обединиха ДПС и БСП в местна коалиция. Михаил Танев от АБВ, Арсен Маслев от ДПС и Елин Радев от ГЕРБ са кандидат-кметовете за Община Доспат, като последният има вече един мандат зад гърба си. 

В Неделино в битката се включват петима. За кметския стол ще се бори отново Стоян Беширов, който има вече опит в управлението на общината, като името му нашумя, след като през 2015 г. бе отстранен от поста след журналистическо разследване и съмнение за нарушение на обществени поръчки. Беширов е издигнат от местна коалиция, която включва "Национален фронт за спасение на България" и Обединена социалдемокрация. Като независим кандидат се явява отново Боян Кехайов, който кметува в Неделино през последните четири години, както и Христо Петров от ПП ВМРО-Българско национално движение, Севдалин Чандъров от АБВ и Емил Войводов от ГЕРБ.

Седем са кандидатите за кметове на Община Смолян. Това са Мирослав Фисински - независим, Николай Мелемов от ГЕРБ, който ръководи общината два мандата, Петър Кадиев от АБВ, Кирил Хаджихристев - Местна коалиция „Новото време“, зам. областният управител Владимир Гърбелов - НФСБ, Стефан Сабрутев - „БСП за България“ и инж. Румяна Фиданова от ДПС.

Незиха Хутева от Места коалиция „Земеделски народен съюз (БСП за България), Радослав Филизов от ГЕРБ и Румен Пехливанов от ДПС са кандидат-кметовете за Община Рудозем, като Пехливанов е кандидат за трети мандат.
 
Невена Николова-Александрова от НФСБ, Емил Хумчев от „БСП за България“ и Мирослав Янчев от ГЕРБ са кандидатите за Община Златоград. Янчев управлява общината  за пореден мандат. Досегашният градоначалник на Мадан Фахри Молайсенов е кандидат за трети мандат от ДПС, като срещу него се изправя само Веселин Атанасов от ГЕРБ.

Кандидат-кметовете в Община Чепеларе са шестима. Досегашният кмет Славка Чакърова се кандидатира като независима, а срещу нея застават Росица Черпокова от ПП ВМРО-Българско национално движение, като през последния мандат тя бе председател на Общински съвет-Чепеларе, Борислав Киряков от „Атака“, Панталей Мемцов от „БСП за България“, Анета Пашалиева от ДПС и Боран Хаджиев от ГЕРБ.