/ iStock/Getty Images
17 общо са политическите и гражданските организации, официално регистрирани за участие в местния вот във Велинград, съобщават от Общинската избирателна комисия (ОИК). Девет от тях са партии, четири коалиции, документи са внесли още три инициативни комитета и една местна коалиция.
 
Почти всички имат предложения за общински съветници. Кандидати за кмет на общината издигат или подкрепят партиите ГЕРБ, ДПС, ВОЛЯ, ВМРО, „Атака“ и „Българско национално обединение“, коалициите „БСП за България“, „Ние, гражданите“, „Демократична България - обединение“ и „Алтернатива на гражданите“. Инициативни комитети пък са номинирали независимите Славчо Василев и Радослав Димов за съветници, и Филип Ангелов за общински кмет.

Селски управници за 8 от селата, където те ще бъдат избирани, а не назначавани, имат девет организации. Местната коалиция се бори само за места в градския парламент.
Известните вече имена на претендентите за поста на общински кмет са три. След като настоящият Костадин Коев от ГЕРБ и подкрепеният от БСП Филип Ангелов официално обявиха, че се кандидатират, това направи и юристката Мария Рангелова. Тя разкри намеренията си засега само във Facebook. Рангелова е нотариус с активен обществен живот, обвързана с множество граждански каузи и инициативи, в много от които участва и като дарител.

Досега обаче нито един не е официално регистриран в Общинската избирателна комисия.