/ iStock/Getty Images
В Плевен комисия ще направи оглед на детските площадки. Целта е да се установи колко от тях са безопасни, кои могат да се ремонтират и кои са толкова амортизирани и стари, че трябва да се премахнат, съобщи кметът на Общината Георг Спартански.

Той посочи, че с негова заповед комисията ще направи обход на всичките над 60 детски площадки за около месец. Предвижда се впоследствие да бъде изготвен доклад за актуалното им състояние. На базата на констатациите в бюджета за 2023 г. на общината, ще се планират средства за монтиране на нови съоръжения за игра на децата. Кметът припомни, че има детски площадки, които са на над 30 години и вероятно по-добре е те да бъдат премахнати. 

"От години Общинският съвет отказва да гласува средства за нови площадки, защото струват скъпо и траят кратко време. Нивото на вандализма е потресаващо, като това е проблем не само на Плевен, а и в други общини в страната", каза Спартански.

"При толкова налични кризи трудно се отделят пари, но, в крайна сметка, го правим за децата. Ако и новите площадките бъдат повредени, то и ние няма да имаме мотивация да правим нещо ново, а и гражданите едва ли ще имат претенции за това за пореден път да се изхвърлят стотици хиляди левове за нещо, което ще просъществува за кратко", каза още плевенският кмет.

Той съобщи за един от последните случаи на вандализъм в Градската градина. Работници на общинската фирма "Паркстрой" са установили 14 счупени дъски на пейки, разпилени из тревните площи. Не спират и умишлените повреди по най-новите площадки в града, изградени с европейски средства. 

Очаква се комисията, която ще е от трима или четирима общински служители, да извърши огледите през септември. 
БТА