/ БТА
Плевен инвестира експериментално за въвеждане на нови контейнери за битови отпадъци с цел подобряване на чистотата. Идеята е новите съдове да бъдат тествани чрез гражданите, заяви кметът на Общината Георг Спартански.

В близките дни те ще бъдат поставени в централната част на града - до театъра, за да могат плевенчани да се запознаят с техните възможности, поясни Иво Георгиев от сметопочистващата фирма.

Плевенският кмет изтъкна, че общината постоянно търси възможности за подобряване на тази услуга и затова ще тества нови съдове за смет. Те нямат капак, а вътре в тях ще има друг по-малък контейнер, който няма да допуска течове на изгнили отпадъци от плодове и зеленчуци и образуване на миризми, както и няма да позволява разпространението на гризачи, коментира Спартански.

По думите му един от проблемите в момента е изхвърлянето от граждани на строителни материали при битовите отпадъци, което е предпоставка за повреждане на сметосъбиращите машини.  И в новите съдове ще бъде забранено да се изхвърлят строителни материали, едрогабаритни отпадъци и ел. уреди, както и отпадъци от търговски обекти.

От общината е създадена организация, когато се извършва ремонт на жилище, фирмите по сметопочистването по поръчка на собствениците да доставят специализирани контейнери за строителни отпадъци, поясни кметът. Без подкрепата на гражданското общество няма да можем да подобрим чистотата, е убеден Спартански. Той добави, че обикновено общината харчи два пъти повече средства от тези, които се събират за поддържането й.

Таксата за смет в Плевен не е променяна от декември 2015 година - тя е между 5 и 10 стотинки на ден, в зависимост от това дали е за кварталите или за центъра на града, изчисли кметът. Според него това е крайно недостатъчно и затова се харчат допълнително 5-6 милиона лева годишно за чистотата, а тези пари биха могли да се инвестират за ремонти на улици, сгради, детски площадки и други полезни неща.

Общинският съвет няма да повиши таксата за смет и местните данъци, защото той е политически орган и когато наближават избори, не би предприел подобна стъпка, прогнозира Спартански. Затова Плевенската община се стреми непрекъснато да оптимизира разходите си, е категоричен той.

Според Спартански държавата не прави нищо за финансовата децентрализация на общините, за да могат те да бъдат максимално независими от централната власт.

Той използва случая да изкаже благодарност публично пред медиите за конкретната подкрепа, която са оказали на общината по време на досегашното управление на двама от избраните депутати от Плевен - Стоил Стоилов от "Продължаваме Промяната" и на Стефан Бурджев, който бе заместник-министър на земеделието.
БТА