Започнаха поправителните матури
Започнаха поправителните матури / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Вариант 2 беше изтеглен на днешния поправителен изпит за матурата по български език и литература. Заради разследване на Дарик, което доказа изтичане на информация при предишния изпит през май, от просветното ведомство направиха промяна, като за първи път възможните теми бяха 20 вместо досегашните три. Изтегленият вариант е формулиран като „Словото за свободата в „Чичовци" на Иван Вазов"

Изпитът започна в 8.00 ч. и е с продължителност четири астрономически часа. 

Матурата по Български език и литература е под формата на тест, съставен от 41 задачи. 33 от въпросите са затворени, което означава, че учениците избират между няколко отговора, от които само един е верен. Другите седем въпроса са със свободни отговори, които зрелостниците трябва да напишат сами.

Последната задача е аргументативен текст, който носи 30 от общо 100 точки. Зрелостниците могат да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе.

Това обаче е последният път, в който матурата по литература се провежда под тази форма. След разследване на Дарик за изтичането на информация за темите на изпита през май беше взето решение за неговата промяна. Идеята е компютър да генерира въпросите за матурата в самия ден на провеждането й. Дванайсетокласниците най-вероятно вече ще пишат есе, като целта е да има повече от три възможни теми.

775 са зрелостниците от Плевенска област, които са допуснати до поправителна сесия. За първия изпит днес шанс за поправка имат 270 дванадесетокласници. Вторият задължителен държавен изпит ще е утре, 1 септември.