Започна отбелязването на годишнината от гибелта на Левски в Ловеч
Започна отбелязването на годишнината от гибелта на Левски в Ловеч / archive.dariknews

С поредица от инициативи Ловеч отбелязва 141-годишнината от гибелта на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на общината.

Този понеделник беше открита изложбата на фондация „Безсмъртни българи" - „13 безсмъртни българи". Тя включва 15 постера, отпечатани на винил. Върху 13 от тях са представени 13 безсмъртни българи с техните характеристики, духовен и социален принос. Чрез образи и текст ще си припомним едни от най-бележитите личности в историята на България - Васил Левски, Патриарх Евтимий, Климент Охридски, Пенчо Славейков. През 2013 г. поради големия интерес експозицията е била представяна в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и в Народната библиотека „Иван Вазов" - Пловдив.

На 17 февруари изложба „Левски и Ловеч" ще покаже творби - живопис и графика, представящи Апостола. Експозицията включва 35 творби. Произведенията са от фондовете на Художествена галерия - Ловеч, и Регионален исторически музей - Ловеч, като по-голямата част от тях не са показвани до сега. В изложбата ще бъдат видени творби на художниците Добри Добрев, Иван Пеевски, Цвятко Дочев, Лиляна Дичева, Мими Добрева и др., и графиците Пенчо Балкански и Дечко Тодоров.

И двете експозиции приютява изложбената зала „Вароша". Пак там на 18 февруари /17:00 ч./ ще бъдат наградени победителите от обявения ученически конкурс за есе на тема „Ти ни трябваш, Апостоле". Литературна програма ще изнесат деца от ОУ „Васил Левски", ще бъде излъчен и филмът „Личните вещи на Апостола“.