В повечето общини от Плевенско и Ловешко събират отпадъците разделно
В повечето общини от Плевенско и Ловешко събират отпадъците разделно / netinfo

В 13 общини в Плевенска и Ловешка област има въведена система за разделно събиране на отпадъци. Това показват анализите на отдел “Управление на отпадъците и опасни химични вещества” в РИОСВ – Плевен.

В повечето от общините системата е въведена през 2007 г. В общини Долни Дъбник, Долна Митрополия, Искър, Кнежа, Левски, Луковит, Тетевен, Червен бряг това се извършва чрез трикомпонентна система от цветни контейнери. Тези общини имат договори с “Екопак България” АД за реализацията на разделното събиране на отпадъци от стъкло, хартия, пластмаса и метал. В общини Белене и Никопол също е стартирано разделно събиране на отпадъци в двукомпонентна система от цветни контейнери. Двете общини имат договори с “Екобулпак” АД.

Три общини имат разделно събиране от преди 2007 г. В Община Троян от средата на 2006 г действа система за разделно събиране на отпадъците, като инициативата е финансирана чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда на МОСВ. Ежемесечно се отчитат събраните количества отпадъци.

В община Плевен се извършва разделно събиране на отпадъци по договор с “Екопак България” АД. Въведена е трикомпонентна система за разделно събиране на отпадъци в цветни контейнери, съответно за стъкло, хартия и пластмаса и метал. В община Ловеч, по договор с “Екобулпак” АД, е въведена двукомпонентна система и се събира разделно пластмаса, метал, хартия и стъкло.

Според предоставената от общините информация, в края на 2007 г. обхвата на разделно събиране е в Белене – 82%, Долни Дъбник – 30%, Долна Митрополия – 36%, Искър – 47%, Кнежа – 95%, Левски – 59%, Ловеч – 70%, Луковит – 48%, Никопол – 12%, Плевен – 83%, Тетевен – 66%, Троян – 81%, Червен бряг – 64%.