/ БГНЕС
В Плевен започва изпълнението на проект за спортен плувен комплекс с четири басейна, обявиха днес на пресконференция в Общината инвеститорите на проекта и кметът Георг Спартански.

Инвестицията е на дружество, в което акционери са строителната фирма "Хоризонт Иванов" и Плувен клуб (ПК) "Инвиктус". Проектът е на стойност около 10 млн. лв. като част от средствата са осигурени с кредитна линия от Фонда за регионално градско развитие и банка ДСК.

"Спортният комплекс е замислен преди COVID пандемията като общата разгърната застроена площ ще е около 5400 кв. метра", обясни управителят на "Хоризонт Иванов" - Борислав Иванов. Той добави, че теренът, върху който предстои да започне строителството, е собственост на фирмата и се намира на бул. "Русе". Проектът предвижда да бъдат изградени един басейн с дължина 50 метра и осем коридора за плуване, около който ще са разположени трибуните с 500 места, по-малък басейн с дължина 25 метра и още два, които ще бъдат предназначени за бебета и подрастващи до седемгодишна възраст. Ще има помещения за СПА процедури и фитнес, съблекални, паркинг. "Идеята ни за този проект бе спонтанна като целта ни е да задържим и привлечем млади хора в Плевен", добави Иванов.

Кирил Бъчваров, председател на ПК "Инвиктус", подчерта че целта е в новия комплекс да се провеждат поне 12 плувни турнира на година, т.е. по един на месец, ще се организират и спортни дейности, насочени към здравето на децата.

На пресконференцията днес бе обявено, че този проект е първата частна инвестиция в плувен комплекс в България. Кметът Георг Спартански даде заявка общината да се ангажира с изграждането на довеждащата инфраструктура до обекта.

Строителството на съоръжението трябва да приключи до края на годината, а откриването е планирано за празника на Плевен - на 15 май 2023 г.
БТА