/ iStock/Getty Images
"В Плевен се обучават по роботика близо 200 деца в първи по рода си клуб в града". Това съобщи за БТА Теодор Николов - ръководител на RoboticsLab Pleven Academy.

Тази неделя е официалното откриване на Двуезикова школа Къща на децата "Мила Монтесори"

Той уточни, че за тази дейност са осигурили средства по Националната програма за финансиране на занимания по интереси към Министерството на образованието и науката, тематично направление "Дигитална креативност".

За учебната 2019-2020 г. са се включили ученици от първи до четвърти клас от четири училища - "Васил Левски", "Единство", "Йордан Йовков" и "Д-р Петър Берон". Децата конструират и програмират различни видове роботи в занятия, които се организират веднъж седмично.

Избрани са комплекти, които са най-интуитивни и подходящи за ученици на тази възраст, смята Николов. По думите му, роботиката е интересна, практична и много близка до децата, тъй като те приемат процеса на учене като игра. Той е убеден, че така се насърчава тяхната креативност, развива се пространственото им мислене и по интересен начин се въвеждат в света на роботиката и програмирането.

Академия за родители отново гостува в Плевен

Заниманията ще приключат с междуучилищно състезание по роботика през май 2020 г. През лятото на 2020 г. RoboticsLab Pleven Academy ще организира и "Приключенски експедиционен роболагер" до Природния парк "Персин" край Белене.

Там децата ще изпълняват робомисии, ще принтират с 3D принтер, ще търсят съкровища, ще изучават природни забележителности и ще се забавляват, допълни Николов. Той подчерта, че клубът е единствен в Плевен, който разполага с едни от най-модерните и приложими роботи, използвани от клубовете по роботика в Европа.
БТА