/ iStock/Getty Images
С водосвет, тази неделя в Плевен ще бъде открита официално Двуезикова школа Къща на децата „Мила Монтесори“.

Академия за родители отново гостува в Плевен

"Двуезикова школа Къща на децата „Мила Монтесори“ ще бъде открита в Плевен официално с водосвет на 10 ноември - неделя, от 10:00 часа". Това информира Мила Томова, която е Монтесори педагог, собственик и управител на двуезиковата школа.

Сред поканените гости са представители на ръководството на Община Плевен, както и много съмишленици и приятели. Събитието ще е достъпно и за всички интересуващи се от новия за Плевен детски пристан, в който малчуганите се обучават по метода на Мария Монтесори и други добри педагогически практики за деца от 3 до 6 години, каквито са Валдорф, Сугестопедия, традиционната педагогика.

Ученици от НУ „Христо Ботев“ гостуваха на ДГ „Чучулига“ (СНИМКИ)

Мисията на уникалното място на улица „Трифон Кунев“ 23 в град Плевен е, да изгражда съвременните мислещи, космополитни, социално отговорни и толерантни личности с любов към знанието и природата, да развива индивидуалността и заложбите на всяко дете, да изгражда у него способности и умения, които да дадат израз на неговата индивидуалност.
Мила Томова направи кратка картина на атмосферата по време на заниманията с деца по метода Монтесори: 
„Още след първите 7 дни на посещение на ново детенце при нас, родителите вече имат осезаеми впечатления за подобрение в повдението.

Споделят, че децата им стават по-спокойни и уравновесени. Както и по-концентрирани, което е един от големите проблеми на съвременните деца, защото много трудно се концентрират поради многото медии от различен тип, които им „крадат“ от вниманието и по-скоро не ги уат на търпение. Това е всъщност една от главните цели на Монтесори метода - да помогне на детенцето да се концентрира и да работи.

Защото и в живота, когато трябва да си следваш големите цели, човек не трябва да губи фокуса си, а да умее да се концентрира и да отсява важното от маловажното. Същото е и с подредеността.

Цялата ни среда и обстановка е изпълнена с идеята за чувството за ред, което нещо изключително важно в периода на първите 7 години от живота на детето. С други думи, дечицата при нас са естествено предразположени към някакъв вид подреденост. Дали това ще е в дневния режим или във физическата среда около него, което води пък до една подреденост в мислите и чувствата“.

След официалната част на ритуала за откриване на Двуезиковата школа, родителите ще могат да се докоснат до Монтесори метода на преподаване. Децата пък ще имат възможност да се занимават в специализираните кътове с Монтесори материали, като педагозите ще обърнат индивидуално внимание на всяко от тях. Предвидена е и групова дейност, каквато в Къщата на децата се организира няколко пъти седмично.

Докато малчуганите творят, учат и се забавляват, родителите ще могат да зададат своите въпроси към педагогическия екип на иновативната Къща на децата, да разгледат интериора и професионално подредената среда с Монтесори материали, както и да усетят приятната и спокойна атмосфера, създадена с любов, естетически усет и компетентност.

Представители на ОбС-Плевен зарадваха деца в Беглеж с подаръци за първия учебен ден

Мила Томова обясни, че желаещите да получат предварителна информация за условията в Двуезиковата школа, както и за принципите на Монтесори метода на преподаване, могат да се включат в Академията за родители, която ще се състои ден по-рано - на 9ти ноември - събота, от 10:00 часа в „Панорама“МОЛ в Плевен.

Там Мила Томова ще е единственият сертифициран Монтесори педагог, участващ във форума, и ще представи темата „Как да помогнем на детето да развие потенциала си?“ в 13,45 часа, но ще е на разположение за въпроси от самото начало на събитието. Лекцията е част от трите поредни курса за родители, с които чаровната плевенчанка пр едизвика огромен интерес през април 2019 г.

Мила Томова e магистър по предучилищна педагогика със следдипломна квалификация за Монтесори учител и директор от Софийския университет. Специализирала е в емблематични Монтесори градини в България и Италия. Има магистратура по европейски бизнес и маркетинг, проведена в 4 държави.

Собственик е и управител на Двуезикова школа Къща на децата “Мила Монтесори” в Плевен за деца от 3 до 6 г., където методът Монтесори се надгражда с основи на програмирането и дигитално-медийна грамотност в условията на двуезикова среда.