В Плевен предстои да има специален пазар за биопродукти
В Плевен предстои да има специален пазар за биопродукти / archiv.DarikNews

Албена Симеонова - председател на УС на Фондация за околна среда и земеделие - Никопол сподели пред журналисти, че има проведени разговори с областния управител Иван Новкиришки за създаването на седмичен биопазар в Плевен, който да се прави в един от делничните дни - сряда или четвъртък. Вероятно това ще стане за празника на града през месец май тази година.

Коментирайки цените на биопродуктите Албена Симеонова каза, че често наблюдавано явление е голямата надценка, която търговците слагат на продукцията, предоставена им от производителите.

За това от фондацията са решили да създадат седмичен биопазар и през април в София в парка Заимов предстои откриването на първия в страната, който ще се състои от близо 40 сглобяеми къщички, направени от екоматериали. В тях ще се предлага цялата гама биопродукти, произвеждани от фермерите в страната, включваща натурални сокове, мед, био сладка, био вина, чайове. Ще се продават и месо и млечни продукти, за които предстои да се уточни начинът, по който да става това.

От фондацията се надяват по този начин да скъсят дистанцията между производителя и потребителя като от една страна ще се установи директен контакт мажду тях, а от друга ще се избегнат големите надценки.
На този пазар, производители на биологични продукти от цялата страна ще могат да реализират създаденото в собственитъе им ферми.

Албена Симеонова каза още, че идеята е да се създаде в цялата страна мрежа от такива биопазари и уточни, че на 2 юни такъв пазар ще бъде открит във Враца.