krizisen centar
krizisen centar / dariknews.archive
"Буквално опустошен остави Кризисния център за жени и деца, преживели насилие, в Плевен досегашният доставчик на услугата Златка Мачева. Поради изтичане срока на договора Община Плевен обяви конкурс за предоставяне на социалната услуга, но документите на кандидата – Фондация „Център отворена врата”, представлявана от г-жа Мачева не отговаряха на изискванията", информира кметът Георг Спартански на редовния си седмичен брифинг с управленито на Община Плевен.

krizisen centar
dariknews.archive

"Златка Мачева дори първоначално отказваше да напусне предоставената от Община Плевен сграда за Кризисния център с мотив, че срокът е 10 години и те не са изтекли, но този срок важи за предоставянето на услугата, а не просто за сдружение, което тя беше регистрирала. В крайна сметка тя освободи помещенията, но ги остави в окаяно състояние. Липсва голяма част от оборудването, изкъртени са дори подови настилки, което ще определя като вандализъм и цинизъм", коментира Георг Спартански и добави:
"Госпожа Мачева реши, че ще покаже, как се напуска. Не знам, кой го е направил, но знам кой трябваше да управлява този център. Не искаш да напуснеш чуждия имот, който ти е даден безвъзмездно и който имаш задължение да пазиш като зеницата на окото си, и всички ремонти да са за твоя сметка, но дори да имаш някакви претенции към контрагента си - в случая Община Плевен, те не се правят с методите на "изгорената земя", каза кметът, сравнявайки случилото се с напускането на Сталинград от немската армия. 

krizisen centar
dariknews.archive

Георг Спартански каза, че за случая ще бъде сигнализирана прокуратурата, уведомена е и Агенцията за социално подпомагане, откъдето ще разпоредят проверка от инспектората. Той добави, че за преодоляване на ситуацията Община Плевен ще трябва да отдели средства за спешен ремонт на сградата.