В Горни Дъбник хвърлиха Богоявленския кръст по стар стил
В Горни Дъбник хвърлиха Богоявленския кръст по стар стил / dariknews.bg

Въпреки силният вятър и усилен снеговалеж в плевенското село Горни Дъбник за четвърта поредна година жителите му отпразнуваха Йордановден по стар стил - 19 януари.

В ранното утро на площада в селото, духова музика от Оряхово засвири кръшни хора, с които ознаменува началото на празника. След това, жители и гости на Горни Дъбник в празнично шествие се отправиха към църквата „Св.Параскева", в която поп Милен отслужи Богоявленски водосвет за здраве, дълголетие и берекет на всички.

Празникът продължи отново с литийно шествие от църквата към моста на Ручина бара, край Старата чешма в Горни Дъбник.

В Горни Дъбник хвърлиха Богоявленския кръст "по стар стил"
netinfo

На него свещеникът отново отслужи водосвет и хвърли кръста в ледените води. Тази година претендентите бяха четирима, като основната борба за кръста беше между Гено Патов и Александър Александров.
За втори път кръста беше изваден от 24-годишния Гено Патов, който е и миналогодишният първенец в надпреварата. След това той върна кръста на отец Милен, който го благослови за здраве и късмет, а кметът на селото Тодор Йорданов му връчи паричната награда.

В Горни Дъбник хвърлиха Богоявленския кръст "по стар стил"
netinfo

Под звучите на духовата музика хората отново се събраха на площада, където за първа година се проведе и надиграване. В него участваха групите към читалище „Просвета - 1903", както и гост и жители на Горни Дъбник. Надпреварата започна с подгряване, с право хоро, а след това участниците показаха майсторски умения в тропането на Дайчово, Ганкино, Влашко хоро и ръченица.

В Горни Дъбник хвърлиха Богоявленския кръст "по стар стил"
netinfo

За всички, за да не замръзнат от кметството бяха осигурили 60 литра червено и бяло вино, както и наложен пелин. Между кръшните хора и ръченици, всички опитаха и от вкусните баници, които бяха приготвили жените от пенсионерския клуб в селото.

Журито присъди и паричните си награди за най - добрите в надиграването. Първо място то присъди на групата при читалище „Просвета - 1903 " с художествени ръководители Николай Тодоров и Ралица Лазарова. На второ място за най-масово участие, наградата грабна групата на Росица от Горни Дъбник. Най-малките участници в надпреварата - танцьорите от малката група при читалището в селото, пък взеха третото почетно място.

В Горни Дъбник хвърлиха Богоявленския кръст "по стар стил"
netinfo

Празникът в Горни Дъбник продължи до късна вечер, а хората си обещаха догодина той да е още по-масов и добре организиран. Според кметът на селото Тодор Йорданов, традициите трябва да се пазят живи, за да останат спомени и младите да ги тачат и почитат.
Той каза, че за идната година има намерение танцовата надпревара, която сега се проведе за първи път, да прерасне в областна.