Удостояват с награда директора на планинско животновъдство в Троян за Деня на будителите
Удостояват с награда директора на планинско животновъдство в Троян за Деня на будителите / netinfo

 

Директорът на Института за планинско животновъдство и земеделие в Троян ст.н.с.I ст. Марин Методиев Тодоров ще бъде удостоен с ежегодната персонална награда на община Ловеч за научна дейност, съобщи д-р Николай Въцов, председател на Съюза на учените в България - клон Ловеч.

Предложението до Община Ловеч е внесено от местната организация на СУБ заради цялостен принос в научната и просветна дейност в региона и популяризиране  дейността на Съюза на учените в България.

Персоналната награда ще бъде връчена на официална церемония на 30 октомври от 17 часа в читалище „Наука" в Ловеч.

Ст.н.с.I ст. Тодоров е член на Съюза на учените в България от 1992 г. От 15 години е директор на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян, където по проблемите на планинското животновъдство и земеделие работят 34 научни сътрудници и 2 докторанти.

Научната му дейност е в областта на говедовъдството, в селекцията на селскостопански животни и технологии на развъждане в животновъдството. Автор е на над 100 научни труда, ръководител и участник в 12 научни проекта, отговорен редактор на списание Jurnal of Mountain Agriculture on the Balkans, член е на множество редколегии.

Организатор на единадесет научни конференции с международно участие „Екологични проблеми на планинското земеделие" в Троян.

Има участия в:  Национална научно-практическа конференция с международно участие „ЧОВЕК, ПРИРОДА, ЗДРАВЕ", Пампорово; Национална научна конференция с международно участие - Тракийски университет, 2000, 2001, 2002, Стара Загора; Международна научна конференция „Екология - устойчиво развитие", 1995, 1999, Враца; Втора Балканска научна конференция по проучване, опазване и използване на горските ресурси, 1996, София.

Под негово ръководство ИПЖЗ - Троян се изгради като водеща научна и учебна структура в областта на аграрните науки.