Тройна такса плащат в Априлци за повече от едно куче
Тройна такса плащат в Априлци за повече от едно куче / archiv.DarikNews

За всяко второ и следващо куче в община Априлци, Ловешка област, собственикът му ще плаща тройна такса, гласи наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги за притежаване на куче годишният налог е 3 лв., а за всяко следващо - по 9 лв.

Таксата се плаща ежегодно до края на март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване на четириногото, когато това стане след 31 март. За кучета, намерили стопанин през текущата година, таксата се дължи в размер на 1/12 от годишния налог за всеки месец до края на годината. Собственикът трябва да подаде декларация за домашния си любимец в тримесечен срок от датата на придобиването му.

Според Закона за ветеринарномедицинска дейност от такса са освободени стопаните инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, кучета на БЧК, кастрирани животни и ловни кучета. Други собственици, които могат да се ползват от преференции в Априлци, са самотно живеещи хора, както и стопани на четириноги с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране.

Приходите от такса куче администрацията на малката планинска община използва за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените животни.