mavzolej
mavzolej / dariknews.archive
На 10 декември 2017 г. се навършват 140 години от Освобождението на Плевен. На днешната дата през 1877 г. руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен, което оказва решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.).
На тази дата се отбелязва "Деня на признателност на град Плевен към загиналите за неговото освобождение и се почита годишнината от Плевенската епопея" - отбелязва се всяка година по Решение на Общинския съвет от 1997 г.

По повод честванията, тази неделя в 8:30 часа в храм „Св. Параскева“ в Плевен ще бъде отслужена Празнична Света литургия от Плевенския митрополит Игнатий, Западноевропейския митрополит Антоний и Ростовския и Новочерказки митрополит Меркурий.
В 10:00 часа ще бъде даден старта на Турнир по волейбол в залата по волейбол в града.

По-късно – в 11:00 часа на площад „Възраждане“ ще се проведе Паметен ритуал по повод 140-та годишнина от Плевенската епопея, по време на който тримата митрополити ще отслужат панихида, след която пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите воини за освобождението на Плевен.

В 12:00 часа в залата на ДКТ „Иван Радоев“ ще започне празничният концерт-спектакъл „Плевен помни“.

Тържествената заря-проверка „140 години Плевенска епопея“, в която участие ще вземе президентът на Република България Румен Радев, ще започне в 18:00 часа на площад „Възраждане“. След нея ще бъде представен Светлинно-звуков спектакъл, озаглавен „Падна Плевен! Ден велик!”, В спектакъла над 110 осветителни тела, разположени в парковото пространство на Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”, в съчетание със звук и видеоизображения ще пресъздадат едни от най-драматичните моменти в Руско-турската освободителна война – трите кръвопролитни щурма за Плевен, обсадата на града, капитулацията на армията на Осман паша, възвестила победния изход на войната.