Събират средства за барелеф на Божко Шойков
Събират средства за барелеф на Божко Шойков / dariknews.bg

"През 2013 година предстои да отбележим 15 години от смъртта на дългогодишния директор на музикалното училище в Плевен, Божко Шойков и по този повод сме поели инициативата, да бъде изработен негов барелеф", съобщи директорът на НУИ"Панайот Пипков", Жечка Димитрова.
Тя обясни, че необходимите средста за барелефа ще се набират, чрез благотворитални концерти в които ще се включат и Северняшкият Ансамбъл - Плевен и Хор „Гена Димитрова", както и музиканти и състави от Плевен.

„Концертът по случай празника на училищрто - 23 ноември, също ще бъде обявен за благотворителен", каза Жечка Димитрова и уточни, че барелефът ще бъде открит на 1 март, когато ще започне „Десетият - юбилеен конкурс по клавирен съпровод" , който през 2013-та ще е посветен на Божко Шойков.
„Изпълнителите на барелефа вече работят и мисля, че стават много хубави и оригинални неща". Освен барелефът в залата на НУИ"Панайот Пипков" ще има специално изработен надпис с букви „Зала Божко Шойков".

„Смятам, че това ще е едно достойно признание за делото и творчеството на този наш велик съгражданин", каза още директорът на НУИ"П. Пиков". Необходимите средства за барелефа са 7000 лева.

В началото на ноември, на концерт на Плевенска филхармония с участието на солиста - възпитаник на плевенското Музикално училище Ивайло Дешков, бяха събрани средства за подпомагане на инициативата. Божко Шойков беше директор на Музикалното училище в Плевен в продължение на 34 години.