p4eli
p4eli / dariknews.bg
С близо 5 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017 – 2019. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков на пресконференция след откриването на 15-тото Международно изложение “Пчеларство Плевен 2017”, което се провежда от 9 до 12 февруари под патронажа на Министерство на земеделието и храните и Областния управител на Плевен.
 
Проф. Желязков заяви, че това е четвъртата по ред Национална програма по пчеларство, която е одобрена с Решение на Европейската комисия и е с бюджет над 4,7 млн. лв. за всяка от трите години на изпълнението й. Като новост, проф. Желязков посочи, че Пчеларската програма ще финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед.
По новата Национална програма за стимулиране на пчеларството за първи път ще се финансира добиване на мед и преработката му, както и мярката, свързана с практикуване на мобилно пчеларство.
„У нас се произвеждат близо 12 500 тона мед годишно, близо 7 хил. тона се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни“, заяви още зам.-министър Желязков.

п4ели
dariknews.bg
 


По думите му българският мед е много добре приет на всички външни пазари, а всеки готов продукт, който е произведен и е експортно ориентиран носи по-голяма добавена стойност, което води да устойчиво развитие на сектора. Медът е изконен български продукт и е много добре приет на всички външни пазари, каза още проф. Желязков.
Като още една възможност за подпомагане на сектора, зам.-министър Георги Желязков посочи направлението „Биологично пчеларство“ по Мярка 11 от Програмата за развитие на селските райони, по която средствата са в размер на 4,5 млн лева.. 

p4eli
dariknews.bg