arlekino
arlekino / saglasie1869
Искания за обсъждане на причините за ограничаване на съфинансирането от страна на Община Плевен на дейностите на Балетната школа и Вокална група „Арлекино“  при НЧ“Съгласие-1869“ са изпратили до институциите родители на деца от школата и вокалната група при читалището.
Поканата и зявлението са адресирани до Комисията за разглеждане и класиране предложения за предоставяне на финансови средства и съфинансиране на културни проекти на територията на Община Плевен, с копие до кмета Георг Спартански и председателя на Общинския съвет Мартин Митев, както и до плевенските медии. Публикуваме текста на писмата без редакторска намеса.
 
ПИСМО ПОКАНА
 
от родители на децата от Балетна школа при НЧ „Съгласие”, гр. Плевен
 
Уважаеми дами и господа,
 
Съвсем наскоро бяхме запознати със съдържанието на протокол № 3 от заседание на Комисията за разглеждане и класиране предложения за предоставяне на финансови средства и съфинансиране на културни проекти на територията на Община Плевен, оценъчни карти на членовете на комисията и отговор на покана от Настоятелството на НЧ „Съгласие”.
 
Неприятно изненадани и притеснени сме от ограничаването на съфинансирането на проекта „Ледената кралица”. Ситуацията е силно алармираща и застрашава провеждането на ежегодния балетен спектакъл, който е кулминация на труда, постоянството и вдъхновението на нашите деца и техните ръководители. Той е неразделна част от културната програма на Плевен от десетилетия, пълни залата дни наред с публика от всяка възраст, което е знак за професионализъм и разнообразие.
 
Оценяването на проекта е спорно, тъй като изкуството, макар и за деца, е редно да получава критика от експерти. Присъствието на некомпетентност и преднамереност е очевидно. Институции като тази, чиито представители сте Вие, би трябвало да подкрепят детските инициативи, а Вие правите икономия от тях. Децата имат нужда от вдъхновение и възможност за изява, особено в доказали успеха си дейности.
 
Обсъждането на финансовата част е редуцирано в документацията, за разлика от това на другите проекти. Балетът е сценично изкуство с крайна цел да бъде видяно, да радва и докосва сетивата на публиката, а вие го ограничавате в залата за екзерсиз.
 
Не намираме оправдание и за липсата на интерес, служебно уважение и явно лично отношение, проявени в ежегодно празния първи ред, определен за „официални гости”. Не чиновническото равнодушие е ключът към разкриване на детския потенциал, а неограниченото доверие, внимание и предоставяне на възможности.
 
Въз основа на споделеното по-горе и на съдържанието на вече цитираната документация, Ви каним на отворена среща. Бихме желали да проведем обсъждане с Вас относно причините за ограничаване на съфинансирането, както и условията за провеждане на бъдещи събития с подобен характер.
 
Очакваме Вашия отговор в разумен срок. При изразен интерес и готовност от Ваша страна, молим да ни насочите към удобно за Вас време, отново в разумен срок, за да организираме и самата среща. Като вносител на писмото оставям координатите си: Ралица Мяшкова, тел.: 0878553514, ел. поща: r.myashkova@gmail.com.
 
ДО КМЕТА НА
 
Гр. Плевен
С копие до
средствата за масова информация-Плевен
 
ЗАЯВЛЕНИЕ
от
РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА ОТ ВОКАЛНА ГРУПА „АРЛЕКИНО“
 
при читалище „Съгласие 1869″ гр. Плевен
 
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТ,
 
Ние родителите на децата от вокална група „АРЛЕКИНО“, след като се запознахме с ПРОТОКОЛ №2 от заседание но Комисия за разглеждане и класиране предложения, съгл. Правилник за условията, реда и критериите за предоставяне на финансови средства за съфинансиране на културни проекти на територията на Община Плевен, със смущение и неяснота установихме, какви ниски оценки са дадени от членовете на комисията, включително и отразени оценки 0 /нули/ в графата за Художествени критерии и по-точно за Оригинална творческа концепция и художествена стойност. Ние, заедно с ръководителките на групата, знаем какъв труд вложиха децата за подготовката на концертите, присъствахме на тези концерти и видяхме с каква радост се гледаха, особено от детската публика.
 
Желанието и молбата ни към Вас е, да дадете съгласие и ни позволите да се срещнем с членовете на Комисията в удобно или регламентирано време за един разговор, който да даде яснота за отношението, проявено към нашите деца и като жители на града да получим повече информация за работата на комисията и начина по който се извършва финансирането на подобни проекти, все пак тези деца са бъдещето на града и неговото представяне като модерен и съвременен културен център.
 
Приемете нашето уважение, вярваме, че ще се отзовете на молбата ни и очакваме желаната среща.
 
Предоставям за връзка тел. 0892 277 944 и e-mail: malina.pleven@gmail.com
 
Дата: 29 май 2018 г.
Гр. Плевен
Милена Коцова, представител на всички родители