Разбиха печатница за фалшиви и подправени документи
Разбиха печатница за фалшиви и подправени документи / netinfo
70 печата на държавни учреждения, един полицейски, един на нотариус и бланки за дипломи за различни степени на образование са намерили и иззели плевенските криминалисти при специализирана акция. Задържани са и двама мъже, изработвали неистински документи.

Двамата мъже са на 44 и 57 години от Плевен. Единият от тях е бил свръзката с клиентите, а другият е изпълнявал поръчките. Изработвали са различни неистински и преправени документи, преобладаващи сред които са свидетелства за МПС, съобщи районният прокурор на Плевен Иво Радев.

“Върху оригинални бланки, обявени за изгубени от титуляра, истинските данни на притежателя, придобил свидетелството за правоуправление напълно законно, се заличават и се отпечатват нови с нова снимка.”

Касае се за една добре организирана структура, разполагаща с много мощен технически и интелектуален ресурс, коментира Радев и поясни, че са открити още преси, модерна компютърна техника, както и образци на съответните документи. Двамата задържани не са криминално проявени и въпреки, че са със средно образование, са технически много грамотни, с широки познания и контакти.

“Тепърва предстои основната и мащабна работа по разкриване евентуално на други извършители, свързани лица с тези две, които са задържани в момента, пълна проверка на информацията по веригата на изработването и ползването на тези документи.”

Мъжете са привлечени като обвиняеми и ще останат 72 часа в следствения арест.