Пускат тежките камиони по пътищата и в жегите
Пускат тежките камиони по пътищата и в жегите / dariknews.archive

В горещите летни дни на пътя вече ще има и тежки камиони. От 1 юли пада забраната те да се движат при температури над 35 градуса.

Тежкотоварни автомобили с маса над 20 тона вече ще могат да се движат свободно по републиканските пътища през лятото, което досега беше забранено между 13.00 ч. и 21.00 ч.

Споразумението беше постигнато в началото на юни след срещи между представители на три браншови организации - Съюзът на българските транспортни работници, Съюзът на международните превозвачи и Сдружението на българските превозвачи и ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" и на "Пътна полиция".

Ограничителният режим беше въведен заради увеличения трафик през летните месеци, недопускане на задръствания и повишаване безопасността на движението. Причина за въвеждане на мярката беше и рискът от пластични деформации и коловози по асфалтовите настилки, които могат да се образуват при движението на тежкотоварните автомобили.

Много често при продължително горещо време температурата на асфалта достига до 70 градуса. През последните години обаче при строителството на новите пътни участъци се използват полимер модифицирани битуми и специални материали в състава на асфалтовите настилки. По този начин все повече участъци могат да издържат на натоварването от тежкотоварните камиони без да се деформират от високите температури, твърдят експерти.

Продължава да действа забраната за движение на тировете при събирането на повече от два почивни дни - съответно в последния работен и в последния почивен ден. Тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани и в неделя на влизане в големите градове, както и в участъците с повишена концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Източник: Нова телевизия