Променят резервациите за Египет, пари не връщат
Променят резервациите за Египет, пари не връщат / Лана Богданова - личен архив
Променят резервациите за Египет, пари не връщат
37660
Променят резервациите за Египет, пари не връщат
Променят резервациите за Египет, пари не връщат
  • Променят резервациите за Египет, пари не връщат
  • Променят резервациите за Египет, пари не връщат

Около 90 български туристи, отседнали в египетския курорт Хургада, бяха прибрани днес с чартърен полет. Сънародниците ни кацнаха в София преждевременно, като се наложи да прекратят предварително заплатените си пакети, заради размириците, обхванали държавата.

Туристическата фима, която осъществява пътуванията на българите в Египет, излезе със специално обръщение към клиентите, резервирали пакети за тази дестинация. В него се посочва, че много от българските телевизии са излъчили репортажи от градовете Кайро, Александрия и Суец, без да правят разлика със спокойната обстановка в курортите на Червено море - Хургада и Шарм ел Шейх.

"Разнопосочната информация доведе до истерия за близките и роднините на нашите туристи в Хургада и това се отрази негативно върху техния отдих там. Тази е причината, поради която ние взехме решение да ги приберем с наш чартърен полет тази вечер (31.01.2011) от Хургада", обяснява ръководството на фирмата. От там допълват, че поради създалата се форсмажорна обстановка в България и след "настоятелна препоръка" - разпореждане на Министерството на Външните работи, временно спират веригата полети за Египет до 19.02.11 включително.

Първият планиран полет от възобновената верига туристическата фирма планува за 26.02.2011г. Туристите, записани за дати преди посочената, могат да изберат удобна за пътуване дата до края на чартърната верига, която ще продължи до 21.05.2011г., разяснява туроператорът.

От фирмата уточняват, че не е възможно възстановяване на пари по направените вече записвания, тъй като сумите за хотелско настаняване са преведени на египетските хотелиери и остава единствено възможността те да бъдат използвани до края на сезона. Хотелите в Египет не приемат ситуацията за форсмажорна и отказват да възстановяват суми на отказали се от пътуване туристи.

Според тях, след като летището е отворено, хотелите работят и в тях почиват туристи и след като в Хургада няма размирици, то не съществува основание за отказ от пътуване, поясняват от туристическата агенция. Сред наскоро завърналите се от размирната държава туристи е и плевенчанката Лана Богданова, която разказа, че за бунтовете са разбрали от телевизията и от обаждания на изплашени бг-роднини.

Променят резервациите за Египет, пари не връщат
netinfo

Паника сред туристите и персонала няма, посочи жената и сподели, че почивката й по нищо не се е различавала от миналогодишната в същия курорт. Хургада е на 500 км. от Кайро и там няма никакви размирици, разказа Лоана, която е почивала в хотел препълнен с туристи от различни националности.

Никой не говореше за бунтовете, радвахме се на слънцето, събирахме тен и се прибрахме безпроблемно, въпреки че вече знаехме за извънредната ситуация, допълни тя. Ако има кой да ми плати втори пакет, още днес бих се върнала да почивам в Египет, категорична е жената.