robo
robo / slavi jankulovski
Деканът на факултет „Обществено здраве“ проф. д-р Силвия Янкуловска участва в международната конференция по Робоетика, организирана от Папската академия за Живота в периода 24-27 февруари в Рим.

Изложба-базар ”Мартеницата-заедно да съхраним традицията” отвори врати в Му-Плевен

Големият научен форум бе предшестван от аудиенция на Негово светейшество Папа Франциск - глава на Римокатолическата църква, който прие участниците в конференцията. Проф. Янкуловска имаше честа да се представи на светия отец като единствен представител на България на престижния форум.

robo
slavi jankulovski

На самата конференция деканът на факултет „Обществено здраве“ представи съвместна разработка с ректора на МУ – Плевен проф. д-р Славчо Томов на тема „Етика на роботизираната хирургия в България“, посрещната много добре от аудиторията.

Проф. Янкуловска проведе лична дискусия с проф. Барбара Бас, от Huston Methodist Institute for Technology, Innovation and Education, която представи пленарен доклад за новите перспективи пред компютъризираната хирургия и сподели много сходни проблеми с тези на развитието на това направление у нас.

Ден на биомедицината провеждат в Медицински университет-Плевен

Форумът бе чудесна възможност да бъде представен и проекта за изграждане на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия „Леонардо да Винчи“.

Участието на проф. Янкуловска във всички дискусии в трите основни части на конференцията спомогна за натрупването на значителен научен материал в сферата на робоетиката.