/ МУ-Плевен
Във връзка със 150-та годишнина на Българската академия на науките и 45-та годишнина от основаването на Медицински университет-Плевен, Регионалният академичен център-Плевен (РАЦ), съвместно с БАН и МУ-Плевен организират поредица от официални чествания и научни събития, които ще се проведат в периода 15 февруари - 15 март.

Медицинският университет отваря врати за Деня на кандидат-студента

На 28 февруари 2019 г. ще се състои тържествено подписване на Меморандума за сътрудничество между Българска академия на науките, представлявана от  Председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, и Кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Споразумението предвижда задълбочаване на сътрудничеството между институтите на БАН и местните власти, културните и образователните институции, бизнеса в региона, както и кандидатстването със съвместни проекти. След сключването на меморандума за сътрудничество в сградата на Общината ще се проведе брифинг на Председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, Кмета на Община Плевен Георг Спартански, Ректора на Медицински университет - Плевен проф. д-р Славчо Томов, д.м.н., както и проф. дфн Петър Петров, Главен координатор на Националната академична мрежа, членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) и доц. Т. Вълова, д.п., Координатор на Регионалния академичен център – Плевен (РАЦ).

След тържественото подписване на 28 февруари, от 14:00 ч в Телекомуникационния център на МУ-Плевен акад. Димитър Димитров, САЧК, ще открие изложбата „Жените в историята на Българската академия на науките“ от художествено-документалното наследство на БАН. Нейни съорганизатори са: научният архив на БАН, РАЦ – Плевен и Медицински университет – Плевен. Изложбата ще бъде експонирана във фоайето на Факултет „Фармация“ и фоайето на Телекомуникационния център от 15 февруари до 15 март.

В МУ-Плевен започва учебната година за новоприетите чуждестранни студенти

На 1 март, петък, Медицински университет-Плевен ще бъде домакин на Ден на биомедицината, който ще се проведе под патронажа на Председателя на БАН акад. Юлиян Ревалски и Кмета на Община Плевен Георг Спартански. Научният форум се организира от Регионалния академичен център-Плевен с подкрепата на БАН и в тясно сътрудничество с Националната академична мрежа. Научната сесия ще се проведе в зала „Амброаз Паре” на Телекомуникационния център на МУ-Плевен, от 9:30 ч. до 13:00 ч.

Лекции ще изнесат водещи учени от БАН - акад. Дамян Дамянов, Председател на САЧК, и членовете на САЧК: акад. Александър Александров, акад. Атанас Атанасов, акад. Димитър Димитров, проф. дин Гарабед Минасян – ИКИ, БАН. Участие от МУ-Плевен в програмата на форума ще вземат проф. д-р Славчо Томов, д.м.н., Ректор на висшето училище, и чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, д.м.н., Директор на Научноизследователския институт.

В Медицински университет-Плевен започва учебната година за новоприетите чуждестранни студенти

На форума ще присъстват членове на академичната общност, ръководители на общинската и областната управи, ръководството и сътрудници на Съюза на учените в България – клон Плевен, представители на местния бизнес, студенти, средношколци и граждани.

Официални гости на Деня на биомедицината са акад. Богдан Петрунов, председател на Съвета на настоятелите на МУ-Плевен и проф. Иван Черноземски, д.м.н., председател на Международната изследователска фондация „Хасуми – България“.